Drempelloze functionaliteit

In deze stedelijke burgerwoning van begin vorige eeuw werd fasegewijs de keuken en daarna de aanpalende leefruimte nieuw leven ingeblazen met een zeer duidelijk programma qua functie en inhoud. Telkens werd ook een reeks technische elementen verwerkt in de door de interieurarchitect te ontwerpen vorm. Vooreerst werd de keuken volledig vernieuwd. Vervolgens werden alle wensen voor de leefruimte in een wandmeubel samengebracht: bureau, plaats voor de piano, boekenkast, haard, televisiescherm achter gesloten deuren, berging voor gezelschapsspellen en multimedia. Bij de vernieuwing van de keuken werd geopteerd om de lager gelegen tuin visueel in het geheel op te nemen. Door het gebruik van een geïntegreerd raamkader, kreeg de tuin een sfeer van toegankelijkheid die door de beglaasde deur geaccentueerd werd. Met daarenboven warme materialen en een doordacht kleurgebruik verdwijnt elke drempel tussen keuken en tuin, tussen binnenruimte en buitenwereld. De leefruimte krijgt een volledige wand, waarin haard, bureau, bibliotheek en plaats voor piano zowel als voor beeldschermen voorzien zijn. Dit ingenieuze multimediawandmeubel tussen tuin en straat voorkomt dat er een scheiding in de gelijkvloerse ruimte ervaren wordt. Een wandspiegel absorbeert elke drempel in het meubel (uit eik en gelakte meubelplaat) waarin elektrische contacten, bekabeling, verluchting en verlichting… opgenomen zijn. Tegelijk geeft deze spiegel de bewoners van dit relatief smalle gelijkvloers een gevoel van ruimte en leefbaarheid. De juxtapositionering van vakken en nissen met diverse afmetingen zorgen voor een conceptuele schikking van de op te bergen objecten. De drempelloosheid van keuken én wandmeubel geven ruimte aan de speelsheid van de functionele meubilering in een creatief, origineel concept. Kleine en grote bewoners vinden zichzelf op deze manier terug in de creativiteit van de interieurarchitect.

← Terug